Skip to main content

The Globe and Mail

Modern Caledon cottage has a view to wake up to

1 of 16

The master bedroom and its view of the lake. The architects described their task as ‘sweating the details to maximize lake views.’ That took the form of full-height, floor-to-ceiling glazing, glass handrails and a cantilevered banquette in the kitchen to minimize view-obstructing legs.

Ben Rahn/A-Frame

2 of 16

The master bedroom ensuite.

Ben Rahn/A-Frame

3 of 16

Jutting roof lines crown façades clad in plate glass cut through by heavy stone walls. At dusk, lights glow from within, the home twinkling like a gaudy jewel set within the deep green of the coniferous forest that surrounds it.

Ben Rahn/A-Frame

4 of 16

Fixed to the steep hillside site via a technique called soil nailing, often used in B.C., the building’s structure is a mix of contrasting materials and textures. Cold concrete is tempered by the warmth of the Douglas fir columns and beams, some up to six metres in length.

Ben Rahn/A-Frame

Story continues below advertisement

5 of 16

The boathouse is clad in half round timbers: a playful addition that intentionally contradicts the serious Modernist aesthetic of the main home. Its clever design becomes more evident on examination; from the rooftop diving platform to cedar flooring that runs continuously inside and out onto the deck, and, large folding doors that completely open the front façade to give a beautiful view of the lake

Ben Rahn/A-Frame

6 of 16

A view from the boathouse. The 8,000-square-foot rural retreat on the Niagara Escarpment has its own private 24-acre lake that holds a protected breeding population of brown trout.

Ben Rahn/A-Frame

7 of 16

A 19th century copper frieze at front door.

Ben Rahn/A-Frame

8 of 16

View through dining room to lake. Slick floor to ceiling glazing plays foil to the rough-hewn limestone blocks of the fin walls, which split the house into sections – kitchen/dining, living, sleeping. The colours and textures soften the building’s form, hinting at nature and connecting with the landscape.

Ben Rahn/A-Frame

9 of 16

View through living room to lake.

Ben Rahn/A-Frame

10 of 16

The kitchen table and cantilevered banquette.

Ben Rahn/A-Frame

11 of 16

Spaces like the Bulthaup-clad kitchen, the gallery-like living room and even the bedrooms, each with a wall of windows, seem expansive enough to comfortably throw a football, and yet, wonderful artworks and tasteful interior styling, by Toronto firm Made, bring the spaces back down to a human scale.

Ben Rahn/A-Frame

12 of 16

The dining room fireplace.

Ben Rahn/A-Frame

13 of 16

View from birch log library screen.

Ben Rahn/A-Frame

14 of 16

The library.

Ben Rahn/Made

15 of 16

Living room.

Ben Rahn/A-Frame

16 of 16

Guest room on main level.

Ben Rahn/A-Frame

Report an error