Skip to main content

The Globe and Mail

Toronto infill design that stretches to catch the sun

1 of 7

Offset House, a new 1,800 sq. ft. infill home in Toronto's Davisville neighbourhood by architect Nima Javidi and associates Hanieh Rezaei and Behnaz Assadi

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

2 of 7

Working with a long, skinny lot that runs east-west, the team dropped the walk-in level of the house along the southern edge of the property, then set down an upper level that’s pulled smartly northward.

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

3 of 7

The ceilings are almost 16 feet in the master bedroom, 10 feet in the other two bedrooms.

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

4 of 7

The interior is sleek and chic, and efficient without being even slightly chilly. It’s the kind of place, one imagines, that will appeal to a couple who began their life together in a little condominium suite in a tower, but who now want to start a family.

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

Story continues below advertisement

5 of 7

The most impressive feature is the care taken by the designers to guarantee that each space (even in the hard-to-light middle) is washed by natural light. The stairwell and the long bridge connecting the two smaller bedrooms, for example, is illuminated by a sequence of skylights that runs the length of the flat roof.

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

6 of 7

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

7 of 7

The top volume appears to be cantilevered laterally over the lower volume, in other words, and the whole composition looks like two bricks stacked inexactly on top of one another. This arrangement gives the building an up-tempo, modern face.

Sam Javanrouh/topleftpixel.com

Report an error
Combined Shape Created with Sketch.

Combined Shape Created with Sketch.

Thank you!

You are now subscribed to the newsletter at

You can unsubscribe from this newsletter or Globe promotions at any time by clicking the link at the bottom of the newsletter, or by emailing us at privacy@globeandmail.com.